Железопътният специалист Христо Алексиев е номинираният за министър на транспорта, съобщенията

...
Железопътният специалист Христо Алексиев е номинираният за министър на транспорта, съобщенията
Коментари Харесай

Кой е Христо Алексиев, номинираният за транспортен министър |

Железопътният експерт Христо Алексиев е номинираният за министър на превоза, известията и осведомителните технологии в проектокабинета на ИТН.

Христо Алексиев бе министър на превоза в първото служебно държавно управление, назначено от президента Румен Радев през 2017 година Смятан е за един от най-хубавите експерти по жп превоз у нас. До момента Алексиев заема върховен мениджърски пост в Национална компания " Железопътна инфраструктура " - стопанинът на релсите в България.

Кариерата на Алексиев в железниците стартира по време на ръководството на тройната коалиция. Той се счита за персонално предопределение на някогашния транспортен министър Петър Мутафчиев (БСП). После остана и при ГЕРБ - най-много тъй като точно той бе индивидът с максимален опит в договарянията с Европейска комисия по транспортни планове.

Въпреки високия си пост, Алексиев често бе в ролята на вътрешна съпротива, защото постоянно е поставял жп плановете пред строителството на автомагистрали, каквато е и общоевропейската приоритизация.

Алексиев има магистърска степен по специалността „ Международни стопански връзки “ от УНСС, както и интернационалните документи за ръководство на планове.

Роден е на 19 септември 1980 година Има две деца.

Ако проектокабинетът на Има Такъв Народ стане факт, Алексиев ще се сблъска челно с куп проблеми. По време на служебното правителство на Стефан Янев станаха факт куп разкрития за далаверите с инхаус поръчки в Министерството на районното развиване и благоустройството (скандала Автомагистрали ЕАД) и в Министерството на стопанската система (скандалните поправки на язовири от Монтажи ЕАД). В същото време сегашният министър на превоза Георги Тодоров си затвори очите за различен подобен сюжет - удълбочаването на Варненското езеро без социална поръчка с 350 милиона лв. от джоба на българските данъкоплатци. Това остави подозрения дали в действителност ведомството, даже и след рухването на ГЕРБ от власт, не брани ползите на почетния ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган, който е притежател на пристанището на Топлоелектрическа централа Варна и има директен стопански интерес от този план.

БДЖ пък продължава да е във в действителност банкрут. Компанията дава извънредно некачествени услуги, а десетки милиони се източват всяка година посредством нагласени публични поръчки - още веднъж пари на българските данъкоплатци. В жп превозвача следва да гръмне и следващ скандал - ремонтът на мотрисите " Дезиро " от румънския клон на " Алстом " е цялостен неуспех, макар великодушния бюджет от 137 милиона лв.. До момента нито едно от влакчетата не е минало през главен ремонт, макар че към този момент изтекоха съвсем две години от периода на 5-годишния контракт. Ремонтирани влакове не идват, само че БДЖ продължава да заплаща.

В авиацията не е по-различно - през последните години в Гражданска въздухоплавателна администрация " калинки " смениха положителните специалисти и Европейската организация по авиационна сигурност показва все по-голямо съмнение към българските управляващи при регулярните си инспекции.

В пощите не е по-добре. Компанията плаща на частници десетки милиони левове по контракти за защита, превоз и разпространяване на печата и продължава да натрупа загуби, макар че има най-голямата дистрибуционна мрежа в България.

Никак не е цветущо и положението на плановете за създаване на жп инфраструктура у нас. Почти всичките изостават и страната ни е застрашена да загуби доста евромилиони.

Съвсем обособена тематика е, че с рушветите в Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " никой министър на превоза до момента не се е преборил.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР